イヨボヤ会館

 

こんにちは!僕が「おらほの地元のここがすごい」で紹介したいのは新潟県村上市にある「イヨボヤ会館」です!

 「イヨボヤ」とは村上市の方言で鮭のことを指します。村上市では江戸時代から続くサケ漁が三面川と呼ばれる河川で盛んに行われており、そのため秋から冬にかけて内臓をとった鮭に塩をすり込み軒先に吊るし乾燥させた「塩引き鮭」(写真3枚目)のように、現在も生活に根差した食文化を形成しています。

 イヨボヤ会館では、鮭の生態や文化について展示品とともに学ぶことができるだけでなく、鮭の養殖に成功した施設として、日本でもここしかない鮭の稚魚たちを観察すること(10月上旬〜1月頃)ができます。

 鮭の養殖にまつわるエピソードは江戸時代にまで遡ります。村上出身の藩士である青砥武平治は、鮭が生まれた川へ帰ってくる習性に着目し、鮭の産卵ふ化を行う保護河川である「種川」を作り、世界で初めて鮭の養殖事業を成功させました。(カナダで行われているふ化事業のおよそ140年前から行われていたそうです!) 

館内でも目玉とされるのがその人口河川の種川をガラス越しに見れるスポットです。ここは様々な淡水魚を飼育している生態観察室を進んだ先にあり、種川に生息する生き物だけでなく、時季とタイミングさえ合えば鮭が泳ぐ姿や産卵行動を間近で見ることができるので、気になる人は是非見に行ってほしいです!

 イヨボヤ会館には小さい頃よく行っていたのですが、今回訪れたのはずいぶん久しぶりだったのでとても懐かしい気持ちになりました!また、今回鮭のことについて学ぶなかで改めて素晴らしい食文化や伝統であることを再認識し、地元の人間として発信していきたいと思いました! 

 

イヨボヤ会館
会館時間・・9:00〜16:30
入館料・・大人600円、小中高生300円
アクセス・・JR村上駅より徒歩で20分
URL・・https://www.iyoboya.jp

 

大家好!我這次要介紹的是新潟縣村上市的iyoboya會館!

 lyoboya一詞在過去村上市的人們用來稱呼鮭魚。Iyoboya會館是日本最早的鮭魚博物館。從江戶時代開始村上市就有獵捕鮭魚的文化,在當地非常熱鬧。還有特別飲食文化,就是把鹽揉進的鮭魚身體,然後倒吊。放置直到熟成,即可食用。這樣的文化成了村上市的重要的文化。

 

 在iyoboya會館,我們可以除了理解鮭魚的生態和文化之外,還可以觀察鮭魚的魚苗。其實在這個會館

能夠看到鮭魚的魚苗是因爲這裡擁是日本唯一能夠養殖成功的設施。大約10月初到一月左右能看到魚苗。

 

 養殖鮭魚也是在江戶時代開始的。有村上出生的武士,名叫青砥武平治,他是成功養殖鮭魚的人。他成功的原因是他注意到鮭魚的一個特殊習性,是鮭魚長大後就要回來它們出生的地方。然後他爲了讓鮭魚產卵,整頓了河川的環境,最終成為世界上第一的鮭魚養殖事業。由他修建的人工河川被命名為種川。

 

 在會館展覽中人們很期待的展覽區中看到種川。在這裡除了在種川棲息的生物之外,如果運氣好的話,還可以看到鮭魚或它們的產卵的模樣。

 

 雖然我小時候時常去iyoboya會館,但是因爲很久沒去了,這次的訪問反而讓我懷念起來的了呢!還有透過這次的訪問我又加深對村上市的傳統文化的瞭解。以後也 會推廣非常棒的文化,我要繼續發布活動的消息!

 

Iyoboya會館
營業時間:大人600日幣,小學與國高中生300日幣
交通方式:從JR村上車站走路20分
URL:https://www.iyoboya.jp

 

Hello! What I would like to introduce in my "Oraho no jimoto no koko ga sugoi!" presentation is "Iyoboya Kaikan" in Murakami City, Niigata Prefecture! 

"Iyoboya" is a local word of Murakami City and refers to salmon. In Murakami City, salmon fishing, that started in the Edo period, has been actively carried out in a river called the Sanmen River. From autumn to winter, salt was rubbed onto raw salmon still containing its internal organs and hung to dry. The salmon processed in this way is called “shiohiki shake” (third picture), and it is deeply rooted in our culture, being an important part of our daily meals. 

At the Iyoboya Kaikan, you can not only learn about the ecology and culture of salmon along with exhibits (early October to January), but also observe unique salmon fry (young fish), as this institute is one of the only facilities in Japan that has succeeded in salmon farming. 

The episodes related to salmon farming date back to the Edo period. Takehei Aoto, a feudal lord from Murakami, focused on the habit of returning to the river where salmon was born, and created the "Tanegawa", a protected river that hatches salmon, and started the salmon farming business for the first time in the world. (It seems that it has been done for about 140 years before the aquaculture business in Canada!) 

One of the highlights of the museum is the spot where you can see the artificial river Tanekawa through the glass. This is ahead of the ecological observation room where various freshwater fish are bred, and you can see not only the creatures that live in the Tanegawa river, but also the salmon swimming and spawning behavior if the season and timing are right. So, if you are interested, please go see it! 

I used to go to the Iyoboya Kaikan when I was little, but it's been a long time since I visited that it feels very nostalgic! Also, as I learned about salmon for this essay, I wanted to reaffirm that it is a wonderful food culture and tradition, and to disseminate it as a Niigata citizen! 

Iyoboya Kaikan
Hall time ... 9: 00-16: 30
Admission fee: 600 yen for adults, 300 yen for elementary, junior high and high school students
Access: 20 minutes on foot from JR Murakami Station
URL ... https://www.iyoboya.jp